DEL

Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Inspiration til trægulve

Et trægulv er en måde hvorpå du kan bringe en del af naturen ind i dit hjem, hvilket skaber ro, varme og hygge i boligen. Men et trægulv er mange forskellige ting, da trægulve både findes i forskellige gulvtyper, træsorter og sorteringer samt med forskellige typer overfladebehandlinger.

Forskellige typer trægulve
Der findes mange forskellige typer trægulve, hvoraf de primære er plankegulve, 3-stavs parketgulv, skibsplankegulv samt stavparket, der også kendes under navnet sildebensgulv.

Det er din smag og indretningsstil samt til dels pengepung, der afgør, hvad der er det rette valg.

Plankegulve har ofte et roligt og eksklusivt udtryk, da hvert bræt kun består af en stav, som derfor har et ensartet udseende.

Ved 3-stavs parketgulve består, hvert bræt derimod af tre stave, hvilket skaber et mindre ensartet og mere levende udtryk. Dette er som hovedregel den billigste type trægulv.

Ved stavparket består hvert bræt også kun af en stav. Her er det enkelte bræt til gengæld meget mindre, hvilket gør det muligt at lægge gulvet i flotte mønstre så som det klassiske sildebensmønster.

Skibsplanker er i princippet bare et plankegulv, hvor der lægges en fuge mellem brædderne. Gulvtypen er som navnet antyder inspireret af det maritime, hvor man for at beskytte mod vandet tætnede mellem brædderne.

Træsorter og sorteringer
Der findes mange forskellige typer træer og ikke alle er egnet til gulvbelægning, men der findes en del som er. De mest udbredte er ask, eg, bøg, ahorn, fyr, lærk, valnød, kirsebær, merbau og wenge. Eg er med sine smukke karakteristiske åretegninger den mest populære træsort til gulvbelægning.

Prisen varierer meget alt efter hvilken træsort du vælger og europæiske træsorter som ask, eg og bøg er klart de billigst.

Træsorten spiller en stor rolle for gulvets udseende, da nogle af træsorterne er lyse, mens andre er mørke og enkelte har en rødlig tone.

Også træets sortering betyder meget for udseendet. Nogle sorteringer har et ensartet farvespil uden knaster, hvilket giver er roligt stilrent gulv, mens andre har et levende farvespil og knaster, hvilket giver et mere rustikt udtryk.

Gulvets overfladebehandling
De fleste trægulve er i dag enten lakerede eller olierede. Et olieret trægulv har en særlig glød, men kræver en del pleje. Et lakeret trægulv har ikke helt den samme glød, men er til gengæld noget nemmere at pleje.